Υπηρεσία Πιστοποίησης Προδιαγραφών Διαλειτουργικότητας και Περιεχομένου
Το ΕΚΤ ανέπτυξε την υπηρεσία Πιστοποίησης Προδιαγραφών Διαλειτουργικότητας και Περιεχομένου για τη διάθεση της στους δικαιούχους των Προσκλήσεων 31 και 31.2 οι οποίοι υλοποιούν έργα ψηφιοποίησης πολιτιστικού υλικού στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση", στοχεύοντας στον έλεγχο και τη πιστοποίηση προδιαγραφών του περιεχομένου τους και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τι είναι η Υπηρεσία Πιστοποίησης Προδιαγραφών Διαλειτουργικότητας και Περιεχομένου/Validator
Ο έλεγχος και η πιστοποίηση προδιαγραφών περιεχομένου και διαλειτουργικότητας είναι υπηρεσία η οποία παρέχεται μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Validator (http://validator.ekt.gr), που φιλοξενείται στις υποδομές νέφους του ΕΚΤ.
Στη πλατφόρμα του Validator γίνεται αυτόματος έλεγχος ποιότητας περιεχομένου και συμμόρφωσης με προδιαγραφές διαλειτουργικότητας του ΕΚΤ. Οι προδιαγραφές αφορούν σε πρότυπα μεταδεδομένων, ψηφιοποίηση υλικού και πρωτόκολλα διαλειτουργικότητας. Είναι αποτέλεσμα μελέτης η οποία βασίστηκε στην τεχνογνωσία του ΕΚΤ, σε καλές πρακτικές από το διεθνές περιβάλλον και σε καθιερωμένα πρότυπα. Στις προδιαγραφές έχουν ληφθεί υπόψη οι απαιτήσεις τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης ανά κατηγορία υλικού (π.χ. έντυπο υλικό, φωτογραφίες, χάρτες, έργα τέχνης κ.λπ.) καθώς και οι απαιτήσεις για τη διάθεση του υλικού σε διεθνείς πλατφόρμες περιεχομένου, όπως είναι η Europeana.
Η πλατφόρμα πραγματοποιεί μαζικούς αυτοματοποιημένους ελέγχους και παράγει αναλυτικές αναφορές, που πιστοποιούν την πληρότητα και την ποιότητα των μεταδεδομένων, ψηφιακών αρχείων και υπηρεσιών διαχείρισης περιεχομένου φορέων. Ο εξουσιοδοτημένος χρήστης μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Validator. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 200 έλεγχοι σε φορείς της Πρόσκλησης 31, ενώ νέοι φορείς προστίθενται συνεχώς στη διαδικασία ελέγχου.
Γιατί να χρησιμοποιήσω την Υπηρεσία Πιστοποίησης Προδιαγραφών.Περιεχομένου
Με την πιστοποίηση προδιαγραφών διαλειτουργικότητας και περιεχομένου, διασφαλίζεται η μακροχρόνια διατήρηση του, αυξάνεται η ευρεσιμότητα του από τους χρήστες, βελτιστοποιείται η παροχή υπηρεσιών ενιαίας αναζήτησης και οπτικοποίησης, εξασφαλίζεται η αποδοχή του υλικού από διεθνείς δικτυακές πύλες περιεχομένου (π.χ. Europeana, OpenAire κ.λπ.) και προωθείται η επανάχρηση του σε νέες εφαρμογές. Επιπλέον, το περιεχόμενο συσσωρεύεται και διατίθεται από την διαδικτυακή πύλη ενιαίας αναζήτησης σε ανοικτό ψηφιακό περιεχόμενο SearchCulture.gr