Ασφαλής Διαφύλαξη
Υπηρεσία Ασφαλούς Διαφύλαξης Ψηφιακού Περιεχομένου
H υπηρεσία Ασφαλούς Διαφύλαξης Ψηφιακού Περιεχομένου αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοιχτών Δεδομένων και Ψηφιακού Περιεχομένου". Το ΕΚΤ διαθέτει την υπηρεσία, καταρχάς, σε συγκεκριμένους φορείς της χώρας, οι οποίοι υλοποιούν έργα ψηφιοποίησης πολιτιστικού υλικού στο πλαίσιο των Προσκλήσεων 31 και 31.2 του ΕΠ "Ψηφιακή Σύγκλιση", αλλά και σε κάθε φορέα της χώρας που επιθυμεί να την αξιοποιήσει.
Τι είναι η Υπηρεσία Ασφαλούς Διαφύλαξης Ψηφιακού Περιεχομένου;
H Υπηρεσία Ασφαλούς Διαφύλαξης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΤ συνίσταται στη διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας και διαφύλαξης ψηφιακών πόρων. Η ασφαλής διαφύλαξη του ψηφιακού περιεχόμενου είναι προϋπόθεση για τη μακροχρόνια διατήρησή του και την εξασφάλιση της πρόσβασης σε αυτό.
Γιατί να χρησιμοποιήσω την Υπηρεσία Ασφαλούς Διαφύλαξης Ψηφιακού Περιεχομένου;
Καθώς ο όγκος του παραγόμενου ψηφιακού περιεχομένου διαρκώς αυξάνεται, η ανάγκη αξιοποίησης ασφαλών μεθόδων και εργαλείων διαφύλαξής του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική. Το σύγχρονο Υπολογιστικό Κέντρο του ΕΚΤ φιλοξενεί εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα και μια βιώσιμη τεχνολογική υποδομή που μπορεί να αποτελέσει κεντρικό σημείο για την ασφαλή διαφύλαξη του ψηφιακού υλικού. Με τον τρόπο αυτό, το ψηφιακό περιεχόμενο μπορεί να προστατευθεί από ανθρώπινα και υπολογιστικά λάθη, ώστε να διασφαλισθεί η μελλοντική πρόσβαση σε αυτό.
Κατά συνέπεια, οι φορείς, αξιοποιώντας την υπηρεσία αυτή, απαλλάσσονται από την ανάγκη φύλαξης του περιεχομένου τους σε φορείς εγγραφής με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, αποφεύγουν το ενδεχόμενο εκ νέου ψηφιοποίησης ήδη ψηφιοποιημένου υλικού, λόγω καταστροφών ή απαρχαίωσης του εξοπλισμού τους.